High intensity training project
1.0.
Edző képző tanfolyam…hamarosan.

A nagy intenzitású edzés gyakorlatok teljesítmény befolyásoló szerepe már ismert. Vannak azonban olyan kérdések, amelyek tisztázásra szorulnak a kérdéssel kapcsolatban.

Periodizáció. 
A terhelés felépítése kulcskérdés a versenysportban. Ebbe beletartozik az egyéni maximális teljesítőképesség kiaknázása. A terhelés-pihenés arányának fenntartása egész éven át. A nagy intenzitással végzett munka mennyiségi „plafonjának” az elérése, majd ennek továbbfejlesztése az intenzitás és a sportági komplexitás irányába.
Progresszivitás. 
A terhelés mutatóinak ciklusról, ciklusra történő emelése. Az edzés terjedelme és intenzitása, az edzésen belüli pihenőidők variálása biztosítja, hogy folyamatosan topformában legyenek a sportolók.
Edzéstervezés.
A nagy intenzitású edzéseken belül speciálisabb kérdés a mozgások intenzitásnak és a gyakorlatok hosszának, valamint a restitúciós szakaszok hosszának összehangolása. Ennek a nemzetközileg kidolgozott teszt és edzésrendszere segít a terhelés maximalizálásában, az egyéni sajátosságok figyelembe vételével. Én leginkább két francia kutató/edző által kidolgozott módszert szoktam javasolni. A Billat és Bucheit által kidolgozott tesztek és edzésgyakorlatok segítenek megoldani ezt a kérdést.
A kondicionális képességek integritása. 
Egy sportoló motorikus képességei között „minden kapcsolatban van mindennel”. Ez különösen igaz a nagy intenzitású mozgásokra. Az erő és a gyorsaság szerepe különösen fontos akkor, ha valaki sokat akar nagy sebességgel mozogni. A külföldi kutatók közül, mind Wissloff, mind pedig Bucheit kiemeli ezen kapcsolatok fontosságát.
Kollégáimmal úgy terveztük, hogy ezeket a kérdéseket szeretnénk a leginkább fókuszba helyezni. Kiegészítve azokkal az élettani és módszertani kérdésekkel, amelyek szorosan kapcsolódnak a High Intensity Training Project 1.0. tematikájához.  

Megjegyzések