Pulzuskontroll a labdarúgásban.

Pulzuskontroll a labdarúgásban.


A pulzus szerepe a sportban.

A szívfrekvencia pontosan megmutatja a sportoló kondicionális teljesítő képességét. A pulzus, edzés közben és edzések között is objektív információt szolgáltat szervezetünknek az edzésre és a környezeti tényezőkre adott reakciójáról.
Az edzések előtt elvégzett tesztek meghatározzák a terhelhetőség mértékét a fittség állapotát. Ezekhez alkalmazva a pulzuskontroll módszerét optimális edzésmunkát végezhet a labdarúgó.
Az edzések közben kapott pulzusértékek, a szervezet reakciója a kapott terhelésre. Az edzéseken belül azonban figyelembe kell venni a sportoló egészségi állapotát, a pillanatnyi edzettség szintjét, a mentális frissességet és a külső környezeti tényezőket.
A szervezet belső állapotáról pontos információt szolgáltat a szívfrekvencia változékonysága (variabilitása). A szív összehúzódásai között eltelt idő és a szívösszehúzódások dinamikája pontos képet ad az egyén fittségi állapotáról. Az értékelés főbb szempontjai a mozgásaktivitásra adott pulzus reakciók, illetve a szívritmus variabilitása.
A variabilitás azt mutatja, hogy a szív összehúzódásai milyen frekvenciával történnek.


R-R intervallumok


Gyorsan és pontosan meghatározható az aerob és anaerob küszöb értéke, az oxigén felvevő képesség. A tréning után pontosan látható, hogy a futballista mikor lesz újra teljesen fitt. Ez az összetett, ám mégis egyszerűen és gyorsan kezelhető pulzusmérő rendszer az orvosi műszerek pontosságával nyújtanak, olyan alapinformációkat az edzőknek, amelyeknek az alkalmazásával maximalizálni lehet az egyéni kondicionálást.
Az egészséges szív frekvenciája nyugalmi állapotban szabálytalan, ez a fizikai terhelés növekedésével egyre szabályosabb lesz. Amikor a keringési rendszer terhelése közelít a maximumhoz, a szív összehúzódása és elernyedései közötti R-R intervallumok azonos időközönként történnek. A terhelés befejezése után onnan lehet következtetni a sportoló regenerációjának a mértékére, hogy a nyugalmi frekvencia vissza állt-e az egészségesre jellemző szabálytalan ritmusra. Ha nem akkor a sportoló még nem áll készen az újabb fizikai csúcsterhelésre.



Általános tudnivalók a Polar Team rendszer használata előtt.

Felmérések előtt rögzíteni kell:
  1. A korábbi időszak tréning aktivitását.
  2. Testsúlyt.
  3. Testmagasságot.
  4. Életkort.
  5. A sportoló nemét.
Ezen értékek előzetes beírása után a rendszer egyénileg értékeli a sportolók teljesítményét

Rendszeres használat.
A pulzuskontroll rendszerének egyik fontos kritériuma a rendszeres használat. A rendszeres használat egy optimális időintervallum eltelte után (8-10 nap) pontos képet ad a sportoló hosszabb távú alkalmazkodó képességéről és a különböző edzésmódszerekre adott reakciójáról. A rendszeres edzésterhelésre adott „válasz” szükséges ahhoz, hogy a program pontosan értékelje a játékos regenerálódó képességét.
A rendszeres edzésinger javítja a futballisták kondícióját, a javuló fizikai aktivitás pozitív irányba változtatja a labdarúgó regeneráló képességét (4-6 hét) is, ezeknek az adatoknak a rendszeres rögzítése a Polar Team² Pro programba pontosítja a játékos értékelését.
A megváltozó egyéni adatok rendszeres követése:
- VO2 max.
- testsúly,
- testmagasság,
- anaerob és aerob küszöb
Folyamatos értékelés, változás esetén rögzíteni a megváltozott paramétereket. Mindig azonos napszakban, azonos feltételek mellett kell elvégezni a kontroll méréseket.



Beep Recovery Teszt.

A fizikai profil meghatározásához javasolt a POLAR pulzusmérő rendszerének a használata. A BR Test és a pulzuskontrol módszereinek együttes használata pontosan megmutatja a játékos fizikai kapacitását.
Az ismétlések közötti szünetekben javasolt a vér tejsav szintjének a mérése is.

Mit mér a Beep Recovery Teszt?
A maximális fizikai kapacitást.
A maximális pulzust.
A Conconi módszer használatával az anaerob küszöböt.
A szív és keringési rendszer dinamikáját. 
A szív reakcióját különböző mértékű terhelésekre.
Regenerációs kapacitást.
Játék közben váltakoznak a magas és az alacsony intenzitású szakaszok(interval). A magas intenzitás időszakában aktív a sportoló, az alacsony intenzitású szakaszban piheni ki magát.
A teszt jól mutatja meg azt, hogy teljesít a játékos és azt is milyen hatékonyan regenerálódik. Ez a két képesség nagyon fontos a labdarúgásban.

Teszt protokoll:
20 méteres távok. Folyamatosan gyorsulva, 4 percig, majd 4 perc futás után 1 perc pihenő következik.
Lassú futással kezdenek a sportolók, majd a teszt végén elérik a maximális fizikai teljesítő képességüket.
Összesen 4x4 perc futás. Közöttük 1-1 perc pihenővel


Zone/
4 minute


Speed
Km/h


Time
20 m/sec

Repeat
x



8

9,0

1. zone
Jogging

9

8,0
1 - 30


9,5

7,57



10

7,2

1 min. rest.






11

6,54

2. zone
Running

12

6,0
31 - 72


13

5,53



14

5,14

1 min. rest.






15

4,8

3. zone
High

16

4,5
73 - 127
intensity running

17

4,23



18

4,0

1 min. rest.






19

3,78


4. zone
Sprints

20

3,6
128 - 196


21

3,48



22

3,27





BR test. Papp, 2013.
18 profi játékos. Átlag életkor 24 év


Zone

Players
N=18
Age=24
Max. speed km/h

Lac. mmol/l

HR bpm
Rest.+1min. HR
bpm

1. zone


N=18
Age = 24±1,2


10

1,6± 0,5

145±8

118±4

2. zone

N=18
Age = 24±1,2


14

3,3 ±0,9

175±10

151±6

3. zone


N=18
Age = 24±1,2


18

9,8 ± 2,2

191±7

166±12

4. zone


N=7
Age = 22±4,4


20,5± 1,5


11,5± 1,9

198±5

174±13


A Beep Recovery Teszt értékelése.

Anaerob küszöb.
A Conconi elvet használva megállapítható, mikor lép át a szervezet az anaerob - oxigén hiányos - zónába. Conconi és munkatársai (1982) dolgozták ki az anaerob küszöb vérvétel nélküli meghatározásának a módszerét. Folyamatosan növekvő intenzitás mellet, a pulzus nem tudja lineárisan követni a sebesség fokozódását (lásd Yo-Yo endurance teszt). Ez a pont az anaerob küszöb. A Polar Team² Pro és a tesztben közölt mozgásintenzitási táblázat segítségével meg lehet határozni a futó sebességet és a szívfrekvenciát, ahol a savasodás eléri a 4mmol/l értéket (ez az anaerob küszöb hivatalosan elfogadott értéke). A pulzusgörbe „törése” mutatja azt az időpontot, ahol a szervezet átlépett az oxigénhiányos zónába. Ez az időpont és a táblázatban előzetesen megadott mozgássebesség mutatja az anaerob küszöb átlépésének sebességét. 


Profi játékosoknál:
Jó a 14 km/h anaerob küszöbsebesség.
Kiemelkedő a 15-16 km/h anaerob küszöbsebesség.



 A Beep Recovery Teszt letölthető: 
https://www.facebook.com/SoccerFitnessJournal


Maximális pulzus.
A labdarúgó percenként mért legnagyobb pulzusértéke. Folyamatos munkavégzéskor, az intenzitás emelkedésékor a szívfrekvencia is fokozódik. A teszt végén a maximális terhelhetőség elérésekor a szív is eléri a maximális frekvencia értékét. Fontos a motiváció mértéke is!
Gyakran előfordul, hogy edzésen, különösen versenyhelyzetben magasabb pulzusértéket érnek el a labdarúgók, mint a tesztek során. Ezért is fontos a pulzus folyamatos kontrolja.



                         


Polar Fitness TestTM .

A Polar Fitness TestTM , mely megtalálható a legtöbb Polar pulzus monitorban és edzőkomputerben.
Az Ownindex meghatározza a maximális aerob kapacitást, más néven a VO2max.  A VO2max pontos mutatója a labdarúgó állóképességi teljesítményének.
A tesztet Väinämö et al. 1996,1997,1998. Kinnunen et al. 2000. Peltola et al. valamint Tschopp et al. 2000. Bouchard et al.1999, Hautala et ai. 2003, Tulppo et al. 2003, Kiviniemi et al. 2010. Hedelin et al. 2001. Pokki and Laukkanen, unpublished 2000, Crumpton et al. 2003, Borodulin et al. 2003,  több éves kutató munka során fejlesztették ki.
A kutatások során több száz összehasonlító vizsgálatot végeztek, amelyek bebizonyították, hogy a pulzus monitorban lévő programok az orvosi laboratóriumok pontosságával határozzák meg a szervezet maximális oxigén felvevő képességét (VO2max). 


A Polar Fitnesz Teszt meghatározza a játékos aerob fittségi állapotát a nyugalmi pulzus, a pulzus variabilitás, a nem, az életkor, a testmagasság, a testsúly és az egyén által meghatározott hosszú távú fizikai aktivitási szint alapján.


A  Polar Fitness TestTM  leginkább a hosszú távú aerob fittség nyomon követésére alkalmas. Ahhoz, hogy változást érjünk el az aerob fittségben hosszabb távú rendszeres testmozgásra van szükség. A test által kapott értékeket Polar OwnIndex® - nek nevezzük.
A hosszú távú fizikai aktivitás hatása az Indexre alapvető: minél magasabb az aktivitás, annál jobb a fittség. Általában, az Polar OwnIndex® emelkedik a nyugalmi pulzus csökkenése és a pulzus variabilitás növekedésekor; hasonlóképp, csökken az értéke a nyugalmi pulzus emelkedésekor és a pulzus variabilitás csökkenésekor. Ahhoz, hogy hosszú távú változást érjünk el a nyugalmi pulzus és a pulzus variabilitás területén, legalább 6 hétig tartó rendszeres fizikai aktivitásra van szükség.
A nyugalmi pulzus és a pulzus variabilitás pontosan mutatják a sportoló állapotát. Ezen tényezők rövid távú változása magyarázza az egymás utáni Polar Fitness TestTM  értékek változását. Vannak normál napi ingadozások a nyugalmi pulzus és a pulzus variabilitás terén, valamint a légzés és a pillanatnyi vérnyomás érték változások is normál pillanatnyi változásokat idéznek elő. Lehetnek nem kívánt átmeneti változások is a mért pulzus értékekben betegség, beszéd, testmozgás, izgatottság vagy más zavaró tényezők miatt. Ezért fontos, hogy minimalizáljuk a zavaró tényezőket, és standardizáljuk a tesztkörülményeket azért, hogy pontos és megbízható eredményeket kapjunk (mindig azonos módon hajtsuk végre a tesztet, a nap azonos órájában). Ennek ellenére, nincs szükség a légzés kontrollálására, hogy normál pulzus és pulzus variabilitási eltéréseket kapjunk a teszt alatt.

A teszt gyakorlati végrehajtása
Fekvésben, vagy ülésben – teljes nyugalmi helyzetben – történik a tesztelés. Az órában lévő program elindítása után 3-5 perc elteltével, az óra sípolva jelzi a teszt végét. A kapott érték az 


Polar OwnIndex® .

3 órával a teszt előtt a nehéz ételek fogyasztása és a dohányzás kerülendő. Szokatlanul nehéz fizikai megterhelés, csakúgy, mint az alkohol vagy gyógyszeres stimulálás alkalmazása kerülendő a teszt napján, illetve az azt megelőző napon.
A Polar OwnIndex®  értékelése.
Az Polar OwnIndex® megegyezik a maximális aerob kapacitással, VO2max
(ml/kg/min). Ez megmutatja, hogy hány milliliter oxigént képes a test elszállítani és felhasználni testsúly kilogrammonként egy perc alatt.

Futball játékosok VO2max. értékei:

Author
Team
VO2max
Faina et al. 1990
France - national team
59,1
Chatard et al. 1990
France – 1 division
60,0
Bangsbo et al. 1991
Denmark – 1 division
60,9
Davis et al. 1992
England – 1&2 division
60,4
Petrekanits 2003.
Hungaryan - 1 division
61,09

Megjegyzés: újabb kutatások, azt vetítik előre, hogy ez a képesség profik esetén közelít a 65-68, 70-es értékhez. Amely korábban hosszú évekig nem volt edzéscél. Mindezt úgy, hogy jellemzően nagy intenzitású edzésgyakorlatokat alkalmaznak, folyamatos tréning kontrol alatt. Úgy ítélem meg, hogy az egyénre meghatározott tréningzóna és az ebben tervezett edzés nélkül a kitűzött cél (VO2 max.65-70) csak részben érhető el, mivel az eltérő genetikai adottságok és a különböző edzettségi szintek miatt a játékosok a túlterhelés miatt nem tudják teljesíteni a kitűzött célt.



Polar OwnZone® tréning, Polar OwnZone® teszt.

A Polar OwnZone® módszer az  ideális extenzív aerob edzés lehetőségét biztosítja. A teszt során a program meghatározza az aerob és az anaerob küszöb napi aktuális szintjét.
Fontos megjegyezni, hogy külön kell választani az aerob edzészónán belül az extenzív és az intenzív terhelési övezeteket. Intervall, vagy fartlek edzésnél, ahol az anaerob energianyerés edzése is cél, szintén fontos támpont lehet az adott napra jellemző anaerob küszöb értéke.
Az OwnZone® módszer használatával a lehető legpontosabban tervezett állóképességi edzést lehet elvégezni. Az edzés cél pontos betartása különösen fontos szempont. Az optimális terhelési zónában végzett edzés biztosítja a futballista számára - a napi forma alapján – a professzionális felkészülés lehetőségét.

Miért fontos a terhelési zóna, rendszeres kontrolja?
- mert a rendszeres csúcsterhelésnek kitett sportoló értékei az edzettségi szint változása szerint, szintén váltakoznak.
- a napi bioritmus megváltozása, negatívan befolyásolja a terhelési zóna szintjét.
- betegség, sérülés esetén romlanak a kondíció mutatói.

Polar OwnZone® teszt végrehajtása:
Megközelítően 5 perces teszt során a Polar edzőkomputer 0,01% pontossággal állapítja meg az anaerob küszöb értékét. 
  1. perc/90 bpm
  2. perc/100 bpm
  3. perc/110 bpm
  4. perc/120 bpm
  5. perc/130 bpm <



Regenerálás, a terhelés értékelése .I.
Polar OwnOptimizerTM

Polar OwnOptimizerTM
A sikeres edzés átmeneti túlterhelést igényel:
- hosszabb edzés időtartamot,
- nagyobb intenzitást.
- nagyobb edzésgyakoriságot.
- megváltoztatott restituciós időt.
 A súlyos túledzettség elkerülése érdekében a túlterhelést megfelelő pihenő időszak kell, hogy kövesse. Ha nem elegendő a pihenés, a nagy edzésmennyiség eredményeképpen fejlődés helyett – a túlterhelés miatt - teljesítménycsökkenést tapasztalható. A Polar OwnOptimizerTM  egyszerűen és megbízható módon állapítja meg, hogy az edzésprogram elérte-e teljesítményfokozó célját.
A Polar OwnOptimizerTM a hagyományos ortostatikus (Ortostatikus: álló helyzetben jelentkező) túledzettségi teszt módosítása. Rendszeresen, legalább hetente háromszor célszerű elvégezni heti egy mérkőzés esetén. A kapott értékeket rögzíteni, így hosszabb távra visszakövethető a játékos fizikai állapotának változása.


Polar OwnOptimizerTM  teszt beiktatása a heti munkába:

Szombat: Mérkőzés
Vasárnap:
Hétfő: OwnOptimizer teszt
Kedd:
Szerda: OwnOptimizer teszt
       Csütörtök:
Péntek: OwnOptimizer teszt
Szombat: Mérkőzés
     Ha a sportoló hetente több mérkőzést is játszik (szerda-szombat), akkor célszerű a tesztek számát hetente négyre emelni.
Szombat: Mérkőzés
Vasárnap: OwnOptimizer teszt
Hétfő:
Kedd: OwnOptimizer teszt
Szerda: Mérkőzés
Csütörtök: OwnOptimizer teszt
Péntek: OwnOptimizer teszt
Szombat: Mérkőzés

Polar OwnOptimizerTM teszt leírása:
A teszt megkezdése előtt nyugalmi helyzetben kell lenni!
Ne mozogjon intenzíven!
Kerülje a stresszes helyzeteket!
Ne fogyasszon kávét, energia italokat és előtte egy órával ne egyen nehéz ételeket!
Ha gyógyszeres kezelés alatt áll, azt jelezni kell, mert bizonyos készítmények negatívan befolyásolják az OwnOptimizerTM értéket.


3 percig fekvő, vagy üllő helyzetben kell helyezkedni, majd az óra csipogással jelzi, hogy a játékos álljon fel. A teszt végét a sípoló hanggal jelzi az óra és kiírja a kapott értéket.


Polar OwnOptimizerTM értékelési skála:

1.      Good recovery: A pulzus átlag alatti. Kipihent, elkezdheti az intenzív edzést.
2.      Normal state: A pulzus átlagos. Iktasson bele aktív és nehezebb edzéseket, de figyeljen a pihenésre is.
3.      Training effect: A pulzusszám az átlagnál magasabb. Betegségre utalhat, vagy a korábbi napokban végzett intenzív edzésre.
4.      Steady State: A pulzus hosszabb ideje normál állapotban van. Ez azt jelzi, hogy nem edzett megfelelően a napokban, vagy nem tudta magát kellően kipihenni. Pihenés, vagy regeneráló edzés után ismételje meg a tesztet.
5.      Stagnant State: A pulzus a steady state állapotnál is hosszabb ideje stagnáló állapotban van. Az edzés nem volt elég intenzív a megfelelő fejlődéshez. Intenzívebb edzésmunka szükséges.
6.      Hard Training: Túledzettségre utaló értékek, regenerálás és pihenés szükséges. Ezek után ismételje meg a tesztet.
7.      Overreaching: A napok óta tartó intenzív edzésmunkára utaló eredmények. Állandóan magas pulzusértékek. Hosszabb pihenésre van szükség. Két pihenő nap múlva ismételje meg a tesztet.
8.      Sympathetic Overtraining: Hosszabb ideje tartó intenzív terhelés, a terhelés-pihenés aránya nem megfelelő. Túledzettség lépett fel. Kontrolált pihenés szükséges. Ellenőrzés három nap múlva.
9.      Parasympatic overtraining: A pulzusszám alacsony szinten van, ami a megfelelő kipihentség jele, a többi paraméter azonban túledzettségre utal. Ellenőrizni kell a túledzettség egyéb jeleit: teljesítmény csökkenés, nagyobb fáradékonyságot, hangulati vagy alvászavarok. Esetleg pszichés stressz. Kialakulásához hosszú távú intenzív terhelés szükséges, megfelelő pihenő beiktatása nélkül. Ennek az állapotnak a helyreállítása több hetet vehet igénybe.



Regenerálás, a terhelés értékelése .II.
Training load and recovery.

Training load and recovery
Az edzés terhelés értékelése. A program a Polar Team² Pro rendszer része. Pontosan leméri és számszerűen értékeli azt, hogy a játékos mekkora terheléssel dolgozott az adott edzésen, vagy mérkőzésen.
A pontos értékeléshez szükség van az egyéni profil kialakításához:
- VO2max. értéke.
- Anaerob küszöb, aerob küszöb.
- Maximális pulzus.
- Testsúly, testmagasság.
- Életkor.
A meglévő adatok felhasználásával és a HRV technológia alkalmazásával kapunk egy számértéket, mindezek mellet pedig egy grafikonon rögzített értékelést, amely azt jelzi, hogy a sportoló mikor lesz újra maximálisan terhelhető.
A program nem csak a pillanatnyi training load értékét képes meghatározni, hanem összehasonlítja a játékosok teljesítményét is. Adott edzésen, vagy több napi, heti vonatkozásban is.
Így lehetőség van hosszabb távú ciklusok áttekintésére és az optimális edzésmunka kialakítására.


Legalább 8 nap folyamatos edzéskontroll szükséges ahhoz, hogy a program pontosan meg tudja határozni a kapott terhelésre adott pulzusreakcióból következtethető regenerálódási időt.


A training load értékelő rendszer pontos használatához a korábban kapott felmérési adatok összesítése szükséges. Ezáltal egy olyan pontos teljesítmény kontrollt tud az edző a napi munkájában használni, amely a legkorszerűbb és a legegyszerűbben használható segítséget adja.


Traning load pontérték skála:
Mérkőzés: 220-240 pont
Erős edzés terhelés: 170-200 pont.
Közepes edzésterhelés .I.: 150-170 pont.
Közepes edzésterhelés .II.: 120-150 pont.
Regeneráló edzés: 120 pont.





 A mérkőzés értékelése a pulzuskontroll segítségével.

A pulzus a munka intenzitásának mutatója. Külön kiemeli ennek a módszernek a fontosságát, hogy objektív. Ha két játékos teljesen azonos intenzitású munkát végez az edzettségükből és alkati adottságaikból adódó differenciák más terhelést, jelenthetnek a szervezetüknek. Az egyéni differenciák pontos megítélése az edzői munka egyik legnehezebb feladata. A pulzus és ennek tökéletes analízise segíti az egyén csapaton belüli objektívebb értékelését, az egyéni edzésfeladatok pontos adagolását.
Egy labdarúgó a mérkőzés során 70-80 % -ban anaerob küszöb alatt 20-30% -ban anaerob küszöb felett dolgozik. A felnőtt játékosok percenként egy-két alkalommal végeznek nagy intenzitású munkát. Ez azonban igen rövid terjedelmű, csupán néhány másodpercig tart. 3-4 percenként azonban a labdarúgó eléri a maximális pulzusának 90-95 %-t. Ez úgy következik be, hogy a dinamikust szakaszt 10-20 másodpercig közepes vagy magas intenzitású munka előzi meg. Így a munka keringésre gyakorolt hatása nagy.

Az energia szolgáltatás a sok rövid szakaszból felépülő mozgásjelleg miatt:
60% foszfát. (ATP, kreatin foszfát)
20% anaerob glikolízis. (tejsav)
20% aerob. (szénhidrát, zsír)

A mérkőzés nagy részében intervall jellegű a terhelés, ahol néhány másodperces intenzív szakaszt jelentős tempócsökkenés követ. Itt az izomzat igénybevétele nagy.
A sportoló minél robbanékonyabb, dinamikusabb, annál hamarabb éri el a szívfrekvencia célzónáját és minél jobb a regenerálódó képessége, annál hamarabb képes újra magas intenzitással ismételni.

         
A következő felsorolásban az látható, hogy a labdarúgó a mérkőzés alatt mennyit töltött el a különböző pulzustartományokban.
Megjegyzés: a mérkőzés szünetében is rögzítettük a labdarúgó pulzusát.

A játékos által a különböző pulzuszónákban eltöltött idő:
                                              
100 – 110 ütés/perc                                    40 mp
120 – 130 ütés/perc                                   4,49 perc
130 – 140 ütés/perc                                  7,09 perc
140 – 150 ütés/perc                                  17,39 perc
150 – 160 ütés/perc                                  24,08 perc
160 - 170 ütés/perc                                  27,48 perc
170 – 180 ütés/perc                                  18,39 perc
180 – 190 ütés/perc                                  5,29 perc
Ennek a grafikonnak a segítségével sokrétű információ nyerhető a játékosról. Pl. alulterhelt vagy túlterhelt lett–e a sportoló a mérkőzés után. A nyújtott teljesítménye arányban áll-e a pulzusmunkájával stb, stb.


Labdarúgó mérkőzés pulzus grafikonja.

 A szoftver több szempont alapján elemzi a rögzített eredményeket. A fenti grafikon az egész mérkőzésről nyújt egy nagyon részletes és pontos értékelést. A szívfrekvencia értékeinek segítségével megfigyelhető többek között a játékos:
- a regenerálódásának a gyorsasága.
- a második játékrészben nyújtott teljesítménye, különös tekintettel a magas intenzitású szakaszokra és az ebből történő pulzusmegnyugvásra.
- a magas intenzitású szakaszok száma és eloszlásának aránya és a szakaszok hossza.
- a mérkőzésen elért pulzusmaximuma és minimuma, stb.

A futballista percenként 1- 2 alkalommal végez nagy terhelésű, rövid ideig tartó gyors munkát. Maga a gyors munka csak néhány másodpercig tart mégis azt, hogy mennyi időt tölt az anaerob zónában, nagyban befolyásolja a sportoló regenerációs képessége. Minél gyorsabban állítja a szervezet vissza az energia folyamatait az anaerob küszöb alá, annál gyorsabban regenerálódik a sportoló. A szív, tüdő és érrendszer funkcionális állapota határozza meg ezt a folyamatot. A hatékony aerob funkciók és a nagy aerob kapacitás gyorsítják a szervezet újra „töltődését”. A mérkőzésen a jól edzett labdarúgó pulzusa egy ilyen rövid terjedelmű intenzív szakasz után gyorsan – 25-50 másodperc alatt – visszatér az oxigén dús munkavégzéshez és a szervezet energiaellátását így biztosítja.
Ezek a nagy intenzitású szakaszok azok, amelyek döntően befolyásolják a kondicionális teljesítményt, annak ellenére, hogy terjedelemben és gyakoriságban ezekből van a legkevesebb. Mégis a keringést és az izomzatot olyan mértékben terhelik, hogy a mérkőzést – állóképességi szempontból - döntően befolyásoló „tényezővé” lépnek elő.

Ezeket az anaerob zónákat intenzív aerob munkavégzés követi.
A jól regenerálódó játékos a mérkőzés közbeni aktív pihenési fázisokban eléri a 130-150-es szívfrekvenciát. Ez alá az érték alá a szívfrekvencia általában nem süllyed. (Kivéve, ha a játék hosszabb ideig, pl. sérülés miatt áll). A 150 körüli értéket, illetve a közvetlen ez alatti tartományt 8-10 alkalommal éri el a sportoló pulzusa.
A 180–as érték feletti szívmunkát nagymértékben meghatározza a játékos egyéni maximális terhelhetősége és az egyéni adottságai. Ennek egyik objektív mutatója a maximális pulzus. Amennyiben a munka intenzitása és a játékos egyéni pulzusmaximuma nincs arányban, magyarul a sportoló szívfrekvenciája nem tudja követni a kívánt munkaintenzitást, akkor ez a gyorsasági teljesítmény romlásához és a gyors ismétlések intenzitásának és gyakoriságának gyengüléséhez vezet. Ezek mellett a fáradt játékos a kívánt technikai, taktikai feladatot sem tudja a kellő szinten végrehajtani.

Fontos megjegyezni, hogy a sportoló szívének maximális frekvenciája nem objektív mutatója a teljesítmény-maximumnak. A játékosoknál a pulzus nagysága mellett figyelembe kell venni a mozgásintenzitást is. Ugyanis a jól kondicionált keringési rendszer, adott esetben a „sportszívvel” rendelkező labdarúgó maximális pulzusértéke alacsonyabb (170-180 közötti) mégis a mozgásteljesítménye jobb, mint a társaié.

A magas intenzitású szakaszok rövid ideig tartanak, ez alatt az intervallum alatt a szervezeten belül oxigén adósság keletkezik, amit az „aktív” pihenési fázis alatt kell a szervezetnek kiegyenlítenie. Az „aktív” szakaszban a pulzus nem tud olyan mértékben lesüllyedni, mint „passzív” pihenő esetén, sőt a sportág jellegéből adódóan esetleg néhány másodperc múlva újra meg kell nagy sebességű munkát ismételnie. Ez a teljesítményének romlásához vezet. Nemcsak kondicionális, hanem technikai, taktikai értelemben.
A futballmérkőzésen nyújtott teljesítményt mindig komplex egészként kell vizsgálni. A részképességek hatással vannak az összegzett egyéni teljesítményre. Az itt vizsgált képesség az állóképesség és annak is egy sajátos, de a labdarúgás szempontjából igen objektív – szívfrekvencia alapján történő – megközelítése.
Ez az értékelés specifikus, elsődleges célja a labdarúgó állóképességének értékelése. Nem értékeli a technikát, taktikát, holott ezek az elemek határozzák meg a kondíciót. Az állóképesség „lehetővé teszi” a sportolónak, hogy technikai, taktikai, gyorsasági munkáját hosszú ideig, megfelelő intenzitással és magas szinten végezze.   

A pulzuskontrol választ ad arra:


1. A rendszeres edzés hatására változott-e a játékos állóképessége.
2. Milyen mennyiségű és intenzitású terheléshez tud a futballista keringési rendszere alkalmazkodni.
3. Milyen hatékonysággal működnek a szervezet nyugalmi viszonyait helyreállító folyamatok.




A tesztek alkalmazása gyakorlatban.

Beep Recovery Teszt: A felkészülési időszak elején és végén. Ha van rá lehetőség a bajnoki sorozat utolsó szakaszában is célszerű felmérni.
Időtartam: 20 perc
Polar fitness teszt: 3 – 4 hetente célszerű felmérni. Ha a játékos sérült, vagy beteg volt, vagy fizikai teljesítménye romlik, akkor célszerű gyakrabban az edzések elkezdése előtt. 
Időtartam: 5 perc
Own zone teszt: Minden héten a hét első napjaiban kell felmérni.
Időtartam: 5 perc
OwnOptimizer: Hetente 3 – 4 alkalommal célszer felmérni, a mérkőzés számtól és a edzések intenzitásától függően.
Időtartam: 6 perc
Training load and recovery: Folyamatos terhelés ellenőrzés, külön nem igényel időt az értékelést a programok végzik.


Megjegyzések