Nagy intenzitású edzések 
2. rész.

A nagy intenzitású mozgások többféle módon jelenhetnek meg a mérkőzésen. Külön ki szeretném emelni, hogy számomra a legfontosabb teszt maga a mérkőzés. Az ezen belüli pozitív vagy negatív eredményekre építem fel az edzésmunkát. Ezek objektív megítéléséhez szükség van az általam fontosnak ítélt szempontoknak a megismertetésére.
Ez az edzésmódszer (a HIIT) a labdarúgás szempontjából hasznosabb, mint a mennyiségi alapú tartós módszer, ugyanis pont azt a pluszt adja a játékosnak, amelynek segítségével a mérkőzésen képes nagyobb intenzitást produkálni, valamint ezek után a nagy intenzitású szakaszok után képes gyorsabban újra erőre kapni.
Két módon lehet meghatározni a labdarúgó nagy intenzitású mozgását.

·         Az egyik a sebesség. A gyakorlatban a mérkőzésen belül a 18 – 20 km/h feletti mozgásokat értékelik nagy intenzitásúnak. Ezen belül kihangsúlyozzák a 25 km/h feletti mozgássebességet is, mivel az utóbbi évek vizsgálatai arra mutattak rá, hogy ebben a zónában fejlődnek leginkább a futballt jellemző mozgások. A maximálishoz közelítő sebességzónában történő mozgás a mérkőzésen még inkább fókuszba helyezi a nagy sebességgel végzett edzéseket. Újabban megjelent egy másik mozgáshoz kapcsolódó értékelési mód. Ez a gyorsulás: g (m/s2). Mivel a játékosok fejlettebb technikai felkészültsége lehetővé tette a kisebb területen történő játékot, ezért lerövidültek a mozgás távok is. A rövidebb távok alatt nincs lehetőség olyan nagy mozgássebesség elérésére, ezért az objektív fizikai teljesítmény értékeléshez kezdték el használni a felgyorsulás és a lassítások értékelését. Minél kisebb területen zajlik a játék, annál inkább csökken a maximális mozgássebesség, vagy ahhoz közeli sebesség elérésének a lehetősége. Viszont megnő azon nagy erőkifejtések mértéke (g), amelyek jól jellemzik a labdarúgó fizikai erőkifejtését.
·         A másik a szívműködés. Ha a szív frekvenciája az anaerob küszöb felé emelkedik, akkor beszélhetünk nagy intenzitású állóképességi terhelésről. A gyakorlatorientáltabb megközelítés szerint a maximális pulzus 90% - ban (>HRmax90%) találta azt a szintet, amely felett nagy intenzitású edzésről beszélhetünk.

A nagy intenzitású edzések jelentős előnyt jelentenek a labdarúgó felkészítésében. Azonban fel kell hívni a figyelmet néhány fontos problémára. A nagyobb intenzitással végzett edzések nagyobb igénybevételt jelentenek az izomzatnak és az ízületeknek. Fokozódik a sérülések veszélye. Különösen, ha a terhelés közben sok a gyorsítás, lassítás, valamint az irányváltoztatás. A nagyobb sebesség közben jelentkező nagyobb igénybevétel gyakoribb sérülésekhez vezet akkor, ha nem koncentrál a sportoló a prevencióra és a regenerálódásra. A sérülések megelőzésének gyakorlatai jól beilleszthetőek a bemelegítésbe. A regenerációnak több célt kell szolgálnia: 
1. a keringési rendszeren keresztül a terhelés során felhalmozott anyagok a lebontása.
·       2.  a mechanikus jellegű túlterhelés során jelentkező hatások csökkentése.

Az edzés utáni megfelelő levezetés gyorsítja a regenerációt, elősegítve ezzel a következő edzésen történő hatékonyabb részvételt. Csökken a sérülések veszélye. Ezek együttesen vezethetnek az ideális teljesítmény eléréséhez.

Megjegyzések