Mi is az állóképesség?

"Kicsit megtörve a korábbi írások tematikáját, most nem a mérkőzésen zajló fizikai és technikai mutatóról írok, hanem igyekszem bevezetni az állóképesség témakörét. Az ezt követő írásokban visszatérek a mérkőzések elemzéséhez, különös hangsúllyal a gyerekek fizikai teljesítményéhez, majd a téma kielemzése után olyan állóképességi módszereket fogok bemutatni, amelyek áthidalhatják azt az állóképességi differenciát, ami a magyar és a nemzetközi élmezőny felkészültsége között van. Ezeknek alapja az egész éven át jelenlevő szisztematikusan - lépcsőzetesen - emelkedő terhelés. A vegyes, minden elemet magába foglaló mikrociklus és különösen a nagy intenzitással végzett állóképességi gyakorlatok széles gyakorlattára."

Mi is az állóképesség?

A sportág dinamikájának megfelelő terheléssel szembeni, ellenállás képessége. Biztosítja a szabálytalan ritmusú terhelés elviselését, a mérkőzésen belüli gyors restitúciót és a sorozatterhelésekhez történő alkalmazkodást és az egyenletes sportteljesítményt.

Az állóképesség szerepe a labdarúgásban
A futballista állóképességi teljesítménye sok részképesség magas szintű meglétét igényli. A hosszú távú koncentráció, és a megfelelő megoldások megválasztása az egyik alapja a jó mérkőzésteljesítménynek. A speciális állóképesség biztosítja, hogy nagy sebesség mellett a néhány másodperctől, akár 4 percig terjedő nagy intenzitású intervallumokban tud a játékos minél kisebb teljesítmény csökkenéssel játszani. Ezekben a szakaszokban a gyors, összetett mozgások ismétlése kiemelten fontos. Ez azt jelenti, hogy egy felnőtt játékosnak 0,5-1,5 percenként sprintelnie kell, valamint 8-10 hónapon keresztül egyenletes formában játszania. Ez utóbbi különösen fontos a jelenlegi labdarúgásban. Viszonylag rövid felkészülési időszakot követően kell több hónapon keresztül egyenletes szinten teljesíteni. Ezért az állóképesség egész szezonon keresztüli fejlesztése kiemelt szerepet kap.

Gyakori kérdések.
Hogyan határozható meg a labdarúgó mozgásteljesítménye?
A futball rövid és szabálytalan sebességű és távolságú szakaszokból áll. A játék nyílt jellege miatt a terhelés szabálytalannak tűnik, azonban a bajnokságok színvonala a játékosok pozíciója alapján jól meghatározható az a fizikai karakter, amely az adott szezonhoz és bajnoki eredményesség eléréséhez szükséges.
Hogyan jelentkezik a különbség a teljesítményben?
A legnagyobb differencia a speciális mozgásformák nagy intenzitású ismétlésében van. Minél edzettebb egy futballista, annál több nagy intenzitású specifikus mozgást képes megismételni.

Milyen képességek szükségesek a jó teljesítményhez?
A magas intenzitás „elviselésének” és a jó teljesítménynek fontos meghatározója az állóképesség. A mérkőzés követelte intenzitás fenntartásához, a sportági technikák egyenletes szintű teljesítésének alapvető feltétele. Azonban a speciális mozgásformák gyors ismétléséhez az erő és a gyorsaság képességének is el kell érnie a sportági maximumot.
Milyen a jó állóképességi teljesítmény?
A jó fizikai teljesítő képességgel rendelkező játékos képes a nagy intenzitású mozgásokat viszonylag hosszú ideig végezni, majd ezekből az intervallumokból gyorsan „kap erőre”. Ezeket a váltakozó intenzitású mozgásokat 90 percen keresztül fenn tudja tartani, majd egy több hónapos perióduson keresztül – akár 3-4 naponta – megismételni.
Mennyi edzés kell a jó fizikai profil eléréséhez?
Több éven keresztül tartó szisztematikus edzésmunkát kell elvégezni, hogy a labdarúgó megfeleljen ennek a kihívásnak. Aki rövid úton akarja „megváltani a világot” az hibát követ el. A labdarúgó nem fogja elérni az egyéni maximális teljesítőképességét.
Mikor dolgozik a játékos nagy intenzitással?
Mérkőzés közben a labdarúgó minél közelebb kerül a labdához, annál jobban fokozódik a fizikai terhelés is. A labda közelében gyorsabb a játék, rövidül a reakcióidő, több a kontaktus az ellenfelekkel, ezáltal fokozódik a szervezetet ért erőhatás mértéke is.
Milyen munkát végezzenek a labdarúgók a jobb eredmény érdekében?
A sikeres mérkőzés egyik kulcsa, a nagy sebességű mozgások minél gyakoribb ismétlése. Ehhez azonban nem elegendő csak nagy sebességű állóképességi edzést végezni. Ezeket ki kell egészíteni gyorsasági és erőfejlesztő gyakorlatokkal.
Mekkora a gyorsaság szerepe a speciális állóképesség esetében?
A gyorsaság azon belül is a felgyorsulás képessége különösen fontos a játék eredményessége szempontjából. A sportoló felgyorsulásának az alapja az erő. A sportoló testtömegének felgyorsítása nagyban függ az erő szintjétől. Mivel a speciális állóképesség a mérkőzésen nagy sebességű mozgások formájában jelentkezik, ezért a gyorsaság edzése kulcskérdés a futballban.
Mi történik, ha egy-két képesség fejlesztése túlzott hangsúlyt kap?
Ha csak a kondicionális képességeket vizsgáljuk, akkor is azt tapasztaljuk, hogy a maximális labdarúgó teljesítményhez szükséges az erő, a gyorsaság és az állóképesség fejlesztése. Ha egy sportolónak egy-két részképességét változtatjuk meg, akkor hatással van a többi – direkt módon nem fejlesztetett - részképességre is. Figyelni kell azonban arra, hogy a képességek közötti egyensúlyt fenntartsa az edző, azonban csak egy két képesség fejlesztése gátja lehet a játékos egyéni, maximális teljesítményének.
Mi a speciális állóképességi edzés legfontosabb módszertani elve?
Külön ki kell emelni, hogy a labdarúgás legfontosabb eleme a LABDA. Így az ideális állóképességi edzés minden elemében közelít a labdarúgás mozgásanyagához.

A jó állóképesség eredménye.
Az állóképességi funkciók magas szintje pozitívan befolyásolta a mérkőzés végének teljesítményét, a terhelések közötti regenerálódást, valamint az egész szezonon belüli formaingadozást. Cooper és munkatársai profi sportolók pályafutásának nyomon követésekor azt tapasztalták, hogy a jó állóképességgel bíró játékosok pályafutása hosszabb, mint a gyengébb kondícióban lévő társaiké, a teljesítményük a bajnoki sorozat alatt egyenletesebb. A szezon végén is magas szinten tudnak teljesíteni. Jobban reagálnak a sorozatterhelésre, a mérkőzések és az edzések okozta fizikai és mentális stresszre.
A játékosok eltérő fizikai profillal rendelkeznek. Ezt befolyásolja az egyéni adottság, illetve a korábban elvégzett edzésmunka. Csapatszinten ritkán lehet minden fizikai képességet egységesen magas szintre fejleszteni. Ennek gátja lehet a labdarúgók alkati eltérése, életkora, előképzettsége közötti különbség. Ezért az edzések bizonyos részében differenciálni kell a kondicionális munkát is.

Fontos, hogy megfelelő tesztekkel értékeljük a játékosok fizikai felkészültségét. Az állóképességi mutatókban a csapat átlagtól 10-12%-al elmaradó játékosnak célszerű külön edzésprogramot végeznie és bizonyos feladatokat a saját fizikai profiljának megfelelően, kontrolláltan elvégezni.

Megjegyzések