Tartás, stabilizáció, egyensúly.

Tartás, stabilizáció, egyensúly.

Sportjátékokban  az egyensúlyi helyzet optimális fenntartása fontos szempont. A mozgások jellegéből adódóan a gyakori irány és sebesség változások egy folyamatosan változó instabil helyzetet teremtenek. 
Ha a játékos megfelelően tud reagálni erre a helyzetre, akkor. 
  • sikeresebben nyeri meg a párharcokat.
  • a kis területen gyorsan vált irányt.
  • gyorsan tudja növelni, vagy csökkenteni a sebességét.
  • a finom koordinációs technikai elemeket magasabb szinten hatja végre.
Ha az egyensúlyi helyzet nem optimális a mozgás végrehajtásához közölt erő szintje csökken. Kialakul az úgynevezett "colostok" effektus, ami azt jelenti, hogy a játékos felsőteste nem az optimális irányban van (lásd. 1 kép) ezért az alsó végtag által közölt erő szintje nem a megfelelő irányba hat, így annak mértéke is csökken. Vagyis kisebb a várható mozgásebesség és a növekvő instabil helyzet miatt nem tudja megfelelő szinten végrehajtani a technikai feladatait. 
1. kép


Jó mozgás koordináció mellet a láb izmai által közölt erő jó irányba hat (lásd. 2. kép)


2. kép.



Koordinációs feltételek.

  • A helyes mozgás alapja a megfelelő lépéshossz. A túl nagy lépéshossz, túlzott erőkifejtést igényel és csökkenti a mozgás sebességét. Hatékonyabb a rövidebb lépésekkel történő indulás, fordulás, mert nagyobb lépésfrekvenciát biztosít.
  • A súlypont optimális magassága. Ha túl magasan van, akkor nem tud kellő időben irányt változtatni és a párharcokat is könnyebben elveszíti, ha túl alacsonyan, akkor növekszik az izmokat ért terhelés, nehezebb elrugaszkodni a talajról.
  • Proprioceptívitás képessége. Minden elmozdulás első lépésében az ízületeken belül idéz elő apró elmozdulást. Ezek az elmozdulások, olyan gyakoriak és gyorsak, hogy a szervezet akaratlagosan nem is tud rájuk reagálni. Egy futball mérkőzésen másodpercenként 3 - 5 ilyen gyors mozdulat is lehet. Ha ezekre a játékos nem tud ösztönösen gyorsan reagálni, akkor csökken a mozgásának a hatékonysága és növekszik a sérüléseknek a veszélye.  

Kondicionális feltételek.


  • Az alsó végtag izmainak optimális erő szintje. Napjaink labdarúgásában az egyik kulcskérdés az erőszint maximalizálása a labdarúgás felkészülési rendszerébe illesztve.
  • A test stabilitását biztosító alsó végtag izmainak, az alsó végtag erejével adekvát erőszintje.
  • A kar és vállöv izmainak ereje, amelynek szerepe kettős. Egyrészt a párharcok megvívásánál van szerepük, másrészt a az alsó végtag izmai által kifejtett mozgási energia során keletkező instabil állapotot segítenek stabilizálni.
A mozgásokhoz szükséges stabilitási-egyensúlyozási képességet egyszerűen úgy kell elképzelni, hogy a talajtól elrugaszkodó láb eltolja a testet és ha a többi izom ezt a toló erőt nem tudja kiegyensúlyozni, akkor a törzs veszít az egyensúlyi helyzetéből és mind a sebessége, mind pedig a futball-technikához szükséges stabilitása csökken.  


Képzési program.

A labdarúgó képzés első időszakától kezdve be kell építeni a felkészülésbe a fokozott egyensúlyozási képességet és proprioceptívitást fejlesztő gyakorlatokat. 
Alapkövetelmény, hogy a játékos figyelmét el kell vonni az egyensúlyozás feladatáról. Ne a stabilitás megőrzésére figyeljen a sportoló, hanem más technikai elemre koncentráljon. Például: fejeljen, vagy passzoljon, dekázzon. Ez azért fontos, mert az instabil helyzetre történő reakciónak ösztönössé kell válnia, miként mérkőzésen is a labdarúgó,  - ha felugrik fejelni - nem arra koncentrál hogyan érkezzen vissza a talajra, hanem arra, hova fejleje a labdát.
Tehát a képzési fázis első és legfontosabb szakasza koordinációs jellegű munka. A pubertás kor második szakaszában elkezdődik az erőfejlesztés is. 
Meg kell említeni, hogy az erőfejlesztő gyakorlatok és a koordinációs feladatok komplex alkalmazása lehet az egyik leghatékonyabb módszer, mivel több specifikus képesség jelenik meg egy gyakorlatban. Az erőfejlesztő feladatoknál gyakran alkalmaznak statikus jellegű gyakorlatokat. Ezeknél ki kell hangsúlyozni, hogy rövid idő alatt jelentősen növelhetik az erő szintjét, - mivel a stabilitás egyik legfontosabb izomfeszülési módja a statikus izommunka -  különösen fontos az alkalmazásuk. De csak statikus működésre kondicionálni az izmokat nem helyes, mivel 5 - 6 hét után az erő szintje stagnálni kezd és teljesítmény visszaesés lesz tapasztalható. Célszerű vegyes programot összeállítani ezzel is fenntartva a folyamatos fejlődést és maximalizálva a labdarúgók teljesítményét.  


Megjegyzések